Digitaliseringen i byggbranschen har en enorm potential. Men går det för långsamt?

Eningo AB

2022-04-20

Infrastrukturen kring ledningsnät blir alltmer digitaliserad och moderna applikationer som hjälper oss att lagra och bearbeta data och kartor över nedgrävda ledningar blir allt lättare att ta fram. Det här är till följd av den digitalisering som genomsyrat större delen av samhället, en så kallad megatrend. En trend som då ger oss ett verktyg för att kunna möta utmaningar och följa med ytterligare trender som exempelvis hållbarhet.

Det är inte bara infrastrukturen och ledningsnät som digitaliseras. Hela byggbranschen står inför en digital omvandling. Allt som behövs är fler aktörer som också driver på trenden för att vi ska uppnå dess fulla potential.

Vad har digitaliseringen inneburit för byggbranschen?

Med digitaliseringen och digitala verktygs hjälp har byggbranschen utvecklats inom flera olika områden. Här kommer ett litet axplock:

  • Vi har kunnat skapa bättre produkter, analyser och förutsägelser
  • Vi har förbättrat aspekter kring hållbarhet i likväl produkter som processen som leder till slutprodukten

           - Till exempel en analys av livscykeln, gällande den berörda produkten eller processen, underlättar för ett framtida hållbart

               samhällsbyggande och hållbara samhällen.

  • Digitala verktyg har i allmänhet ökat kvaliteten av projekt.

           - Det blir färre fel och därmed lägre kostnader.

  • Produktiviteten har ökat, sätten som vi jobbar på har effektiviserats. Vi får mer gjort helt enkelt!
  • Likt andra branscher så kan vi också se att digitaliseringen har öppnat nya möjligheter som leder till:

           - Nya affärsmodeller. Nya roller. Nya värdekedjor!

En långsam omställning eller enorm potential?

I jämförelse med andra sektorer i Sverige så ligger byggbranschen efter i digitaliseringsprocessen. Många väljer att se detta som något negativt, ett problem. Vi väljer istället att se det som potential för förbättring. Det finns nu fantastiska möjligheter för branschen att fortsätta utvecklas och följa med i den omvälvande trenden.

Helt problemfritt är det dock inte. De parter som är drivande i digitaliseringsprocessen har fram till nu ofta varit relativt mindre företag och organisationer som är få till antalet i relation till hela branschen. Eftersom det är få aktörer som är drivande i processen blir det inte heller någon större press på branschen för en genomgående förändring. Kanske är det anledningen till att byggbranschen ligger lite efter i den digitala omvandlingen av samhället?

De som ofta bidrar till en del av dagens digitalisering är de mindre organisationerna och företagen som erbjuder Software as a Service, SaaS. Bland dessa typer av företag är det vanligt att de undersöker och hittar behov inom vald bransch. De kan sedan utveckla en tjänst för att tillgodose dessa behov och erbjuda färdiga tjänster till branschen. Det här arbetssättet har främjat branschutvecklingen och präglas inte sällan av innovation och teknik.

Innovation och vision

En ökad digitalisering kommer som tidigare nämnt fortsätta utveckla branschen. Det kommer att underlätta uppföljning och dokumentation av byggprojekt. På Eningo har vi som vision att hjälpa byggbranschen i resan mot ökad digitalisering genom utveckling av digitala verktyg, främst inom området ledningsanvisning vid markarbete. Eningos Ledningsplattform tar avstamp i SaaS-baserade tjänster och ska hjälpa att automatisera administrativa processer och utsättning vid ledningsanvisning. Plattformen underlättar dokumentation för specifika ärenden förbättrar projektets kvalitet och kan minska dess kostnader. Digitaliseringen har även möjliggjort det för oss att genom augmented reality, AR, visualiseraledningskartor på ett modernt vis. AR-applikationen blir således ett digitalt verktyg för de som arbetar ute i fält och digitaliseringen stannar inte på kontoret som annars är vanligt. Dessa digitala verktyg effektiviserar inte bara arbetsprocessen utan bidrar även till att arbetsplatsen förblir säker och fler olyckor kan undvikas.

Vi ser en ljus framtid för fler digitala verktyg inom byggbranschen som ska hjälpa industrin framåt. Men vi behöver fler drivande aktörer inom sektorn för att uppnå den fulla potentialen.

Vill du veta mer om blogginlägget?

Vi vill gärna ha en dialog med dig, fyll i kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort.
Eller kontakta Joel direkt!
Tack! Ditt meddelande har tagits emot!
Hoppsan! Något gick fel när formuläret skickades.

Gillade du vårt inlägg?

Dela gärna på sociala medier och hjälp oss sprida ordet om Eningo!

NYFIKEN?

Kontakta oss

Vi återkommer till dig så snart vi kan!

Maila till oss

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.