Miss vid grävarbeten är en stor orsak till strömavbrott

Eningo AB

2022-03-23

Bara under år 2021 orsakades tusentals strömavbrott på grund av skador som skett vid grävarbeten. Det som sker är att kablar eller ledningar på något sätt skadas eller blir avgrävda vid markarbete. År 2019 rapporterade Göteborgs-Posten att var femte strömavbrott i Göteborg berodde på avgrävda kablar. Dessa strömavbrott är väldigt lätta att förhindra, allt som behövs är en snabb och korrekt ledningsanvisning som visar var i marken kablarna finns.

Skador på ledningar leder till akuta strömavbrott vilket skapar stora problem och kostnader. En avgrävd, strömförande kabel kan innebära en direkt livsfara för den som gräver, men också för de personer som är i närheten. Ett akut strömavbrott kan leda till en kris för samhällsviktiga funktioner, såsom sjukvården. Detta hände i Lund för ett par år sedan där ett misstag och en avgrävd kabel ledde till märkbara effekter i den lokala sjukvården. Läs mer i SVT Nyheters nyhetsartikel om händelsen: Allvarligt misstag bakom elavbrott på Skånes universitetssjukhus i Lund

Enligt E.ON är en stor orsak till den stora mängden avgrävningar att det sker bristande arbete kring ledningsanvisningar. Likt exemplet ovan är det många fall där entreprenören inte undersökt om eller var det fanns ledningar i marken och grävmaskinisten tvingas då gräva i blindo. Det bristfälliga arbetet vid ledningsanvisning kan bero på olika faktorer. Ofta beror det på långa ledtider under anvisningsprocessen. En grävmaskin som står inaktiv vid ett byggprojekt drar fortfarande på sig kostnader och entreprenören står då inför ett val att vänta på anvisningar och göra projektet mer kostsamt, eller börja gräva utan anvisning för att hålla både budget och tidsplan. Vid långa ledtider påbörjas därför ibland grävarbetet innan informationen om ledningarnas lokalisering nått grävmaskinisten och man ådrar sig onödiga säkerhetsrisker.

Eningos vision är att automatisera den administrativa process och den utsättningsprocess som sker vid ledningsanvisning. Det här gör vi genom en molnbaserad plattform som kopplas samman med ert konto på Ledningskollen och er GIS-data, antingen genom en WMS eller WFS-server. Vår plattform kan då automatiskt skapa kartor och underlag baserat på ärendet samt informera fälttekniker och frågeställare. Då kan vi eliminera de långa ledtider och genom detta hålla nere kostnaderna men först och främst se till att grävarbetet kan utföras på ett säkert och effektivt vis.

Vill du veta mer om blogginlägget?

Vi vill gärna ha en dialog med dig, fyll i kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort.
Eller kontakta Joel direkt!
Tack! Ditt meddelande har tagits emot!
Hoppsan! Något gick fel när formuläret skickades.

Gillade du vårt inlägg?

Dela gärna på sociala medier och hjälp oss sprida ordet om Eningo!

NYFIKEN?

Kontakta oss

Vi återkommer till dig så snart vi kan!

Maila till oss

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.